logga

Gilla Miramel på Facebook!

Sponsring Tjäna pengar till föreningen med sponsring

Hur tjänar man pengar till föreningen genom sponsring? Och hur får man företag att sponsra eller med andra ord bidra med pengar till föreningen?

Företag sponsrar gärna de lokala föreningarna men de vill att deras pengar ska göra nytta både för föreningen och orten. Och såklart vill de också ha något tillbaka. För företagen är sponsring förutom att de vill hjälpa till även en del i marknadsföringen. Företagen vill ha mer kunder, de är beroende av inkomst för att överleva därför vill de gärna synas mycket, i både i matchprogram, skyltar, hemsida, matchtröjor och annat material.

Bedriver föreningen någon sorts samhällsengagemang är det större chans att få sponsorer. Det kan vara att man tex. Besöker skolor där barnen får prova på föreningens aktiviteter, läxhjälp, aktiviteter för nyanlända eller dyl.

Se till att ha ett genomarbetat förslag. Berätta om er förening och vad ni tillför orten vad ni kan erbjuda sponsorerna tillbaka. Det ska vara en vinna-vinna situation där både föreningen och företaget blir nöjda. Sponsorer vill såklart synas men bara en liten logga i matchprogrammet är inte tillräckligt. Såklart ska det vara i förhållande till summan de sponsrat med, de som sponsrat med mycket får ju mer tillbaka. Alla företag har olika behov av vad de vill ha tillbaka så ni får helt enkelt fråga vad som är viktigt för dem. Man kan ha olika paket där företagen kan välja mellan att sponsra med olika summor där det framgår vad de får tillbaka, men var gärna lite flexibla ändå.

Tjänster ni kan erbjuda era sponsorer:

 • Lägg sponsorernas loggor eller om de hellre vill ha annonser på er hemsida.
 • Länka sponsorernas loggor/annonser till deras hemsidor. Länkningar hjälper era sponsorer att få besökare till sina hemsidor och dessutom att komma högre upp i sökmotorer och det är guld värt för många företag.
 • Nämn företagets namn i högtalaren vid tex matcher/cuper berätta gärna vad de sponsrat med och hur det hjälpt er förening.
 • Erbjud lite arbetskraft. Vissa företag vill ha hjälp med vissa sysslor, det kan vara att medlemmar hjälper till vid tex. Jippon, vårstädning av företagets utegård, inventering etc.
 • Lägg ut på sociala medier, det kan vara enkla tack där ni nämner alla sponsorer men även enskilda inlägg om enskilda sponsorer. Det kan vara att ni berättar vad de sponsrat med och hur det hjälpt er, berätta om deras verksamhet. Kanske har ni varit hos sponsorn och utfört arbetsuppgifter i gengäld, skriv några rader ta bilder och lägg ut med länkning.
 • Matchbiljetter.
 • Säsongskort.
 • Ge sponsorn rätt att använda spelare/medlemmar i sin marknadsföring.
 • Ge sponsorn rätt att använda er föreningslogga i sin marknadsföring.
 • Erbjud föredrag. Det kan vara någon eller flera i föreningen som berättar om vad ni gör och vilken möjlighet sponsorpengarna ger er. Det kan tex.vara en av utövarna som berättar hur ofta de tränar, hur träningspassen fungerar. Berätta om tävlingar och läger,upplevelser, visa bilder. Många har inte en aning om hur mycket medlemmarna kämpar eller vilka otroliga upplevelser och erfarenheter de får från sin idrott.
 • Erbjud sponsorn ledarledd träning vid ett eller flera tillfällen där de anställda får prova på er idrott.

Förslag på olika sponsringsalternativ

 • Tryck på matchställ
 • Döp en tävling/cup efter sponsorn
 • Låt ett företag sponsra kiosken vid match/tävling. Sponsorn betalar inköp till kiosken och får i gengäld en skylt i kiosken att den sponsras av företaget. Tack och loggan i matchprogram, annonsering i högtalaren etc.
 • Skylt i träningshallen
 • Matchboll

Kombinerar alltid dessa sponsringsalternativ med loggor och länkningar på er hemsida och inlägg på sociala medier eller andra tjänster ni kan erbjuda.

Var rädd om era sponsorer, hänvisa folk till dem. Märker de att de får kunder pga er förening vill de aldrig släppa er.

 

Glöm inte att GILLA Miramel på Facebook! Så får du snabbt information om nyheter och kampanjer!

Pin It